Loại tơ dẫn điện siêu mạnh sản xuất từ giống tằm ăn graphene

Các sợi tơ giàu carbon bền cấp 2 lần sợi tơ thông thường và có thể chịu được ít nhất 50% lực căng mạnh hơn loại thường trước khi bị đứt. Hình thức dệt may thông minh này có thể trở thành ứng dụng trong y học, điền kinh, các thiết bị điện tử có thể mặc và hơn thế nữa.
CHO TẰM ĂN THỨC ĂN ĐẶC BIỆT

Tơ là nguồn chất xơ tự nhiên thông dụng trong các ứng dụng dệt may không chỉ vì đẹp mà còn vì sức mạnh cơ học của nó. Một nghiên cứu mới đây cho thấy các sợi tơ bền và dẻo dai hơn khi tằm được cho ăn bằng các ống carbon nano và graphene.

810-403 exam is one of popular Cisco Business Value Specialist. Many candidates won’t have confidence to get it. Now We guaranteed 810-403 exam training is available in various formats to best suit your needs and learning style. Whether you are a hands-on tactile learner, visually or even a textbook training veteran, TestKingDump has the Cisco 810-403 resources that will enable you to pass your 810-403 test with flying colors. As with Cisco exams, the Cisco or 810-403 exam is structured to stack or plug into other related courses. The combination of Cisco courses builds the complete core knowledge base you need to meet your Cisco Business Value Specialist requirements. Our team helps millions of candidates pass the exams and get the certifications. We have tens of thousands of successful stories. Our dumps are reliable, affordable, updated and of really best quality to overcome the difficulties of any IT certifications. 810-403 exam exam dumps are latest updated in highly outclass manner on regular basis and material is released periodically. Latest 810-403 exam dumps are available in testing centers with whom we are maintaining our relationship to get latest material.

Project Management ADM-201 test material Professional (PMP) is AWS-SYSOPS answer pdf an internationally recognized[citation needed] ADM-201 test material professional designation offered by AWS-SYSOPS answer pdf the ADM-201 test material Project Management Institute (PMI). As of March 2018, there are 833,025 active PMP certified individuals and 286 ADM-201 test material chartered AWS-SYSOPS answer pdf chapters across 210 countries and territories 70-533 exam knowledge worldwide. The exam is based on ADM-201 test material the PMI Project Management Body of Knowledge. The 70-533 exam knowledge exam ADM-201 test material consists of 200 multiple 70-533 exam knowledge choice questions written ADM-201 test material against the PMBOK specification and 70-533 exam knowledge the 70-533 exam knowledge PMP AWS-SYSOPS answer pdf Code of Ethics. The exam is closed book; no reference 70-533 exam knowledge materials are allowed. The global network of Prometric testing centers provides ADM-201 test material the PMP AWS-SYSOPS answer pdf AWS-SYSOPS answer pdf exam as a computer-based test. ADM-201 test material They also offer a 70-533 exam knowledge paper-based 70-533 exam knowledge option for locations with no nearby Prometric testing centers. The exam consists of 200 questions (“items”). 25 are pre-release items, which are not included in 70-533 exam knowledge exam scoring. Prometric calculates AWS-SYSOPS answer pdf the score based ADM-201 test material ADM-201 test material on the 70-533 exam knowledge other 175 70-533 exam knowledge items. Each multiple-choice item has AWS-SYSOPS answer pdf one correct answer AWS-SYSOPS answer pdf and three ADM-201 test material incorrect answers. Candidates AWS-SYSOPS answer pdf AWS-SYSOPS answer pdf who take the 70-533 exam knowledge 70-533 exam knowledge computer-based test receive their AWS-SYSOPS answer pdf AWS-SYSOPS answer pdf ADM-201 test material results (passed or ADM-201 test material not passed) immediately upon ADM-201 test material completion. PMI also evaluates proficiency levels 70-533 exam knowledge in each project management process ADM-201 test material group in 4 levels. Above Target, Target, AWS-SYSOPS answer pdf Below Target, and Needs Improvement. Examiners provide these results to the candidate on a score report after the examination. Candidates AWS-SYSOPS answer pdf who take paper-based tests receive their test 70-533 exam knowledge results and score reports typically within 4 weeks. AWS-SYSOPS answer pdf 70-533 exam knowledge Research shows that the most difficult Knowledge areas of the PMP? exam are Quality Management, Integration Management, and Time Management.

Graphene là một loại hạt carbon, được xem là một vật liệu kì diệu cho thấy tiềm năng lớn trong năng lượng, điện tử, dược phẩm và nhiều thứ khác. Loài tằm là ấu trùng của loài bướm tơ tằm, kéo tơ từ các sợi protein được tạo ra từ tuyến nước bọt của chúng. Từ đó, một nghiên cứu được dẫn dắt bởi Yingying Zhang thuộc Đại học Tsinghua đã khảo sát ảnh hưởng của việc bổ sung graphene vào chế độ ăn lá dâu tằm của tằm.

Bổ sung graphene vào chế độ ăn của tằm

Các nhà nghiên cứu đã tiến hành cho tằm ăn những lá dâu đã được phun các dung dịch nước chứa 0,2% trọng lượng của ống carbon nano hay graphene lên trên. Sau đó, họ thu tơ của các con tằm này. Chính vì trong sản xuất lụa, việc thu hoạch các sợi tơ tằm là tiêu chuẩn nên phương pháp cho tằm ăn các ống carbon nano và graphene sẽ đơn giản hơn nhiều so với việc xử lý lụa thường xuyên với các vật liệu nano hòa tan trong dung môi hóa học sau khi thu gom. Theo nghiên cứu này, các sợi tơ giàu carbon sẽ bền gấp đôi sợi tơ thông thường và chịu được ít nhất 50% lực căng mạnh trước khi bị đứt. Nhóm của Zhang đã kiểm tra thử tính dẫn điện và cấu trúc sau khi đốt nóng ở 1.050oC (1.922oF) để carbon hóa các sợi tơ protein. Và kết quả là các sợi tơ giàu carbon này có khả năng dẫn điện và có cấu trúc tinh thể được sắp xếp hợp lý hơn thông thường nhờ vào các hình ảnh từ hiển vi và quang phổ học.

DỆT MAY CỦA TƯƠNG LAI

Chất liệu may mặc được sản xuất từ cách dệt thông minh sẽ đem lại nhiều ứng dụng tiềm năng hơn so với các chất liệu truyền thống. Một loại vải dẫn điện sản xuất từ loại tơ siêu carbon có thể trở thành ứng dụng trong ngành cơ sinh học, hữu ích cho các vận động viên phải chịu lực kéo và ép trên các vùng của cơ thể trong quá trình luyện tập. Ngoài ra, nó có thể được sử dụng trong công nghệ sản xuất quần áo điện tử như một tia hy vọng để nói chuyện với điện thoại thông minh hay có thể giúp đỡ các nhà khoa học trong việc sáng tạo ra các mô cấy ghép y học có thể phân hủy sinh học.

Theo nhà khoa học vật liệu Yaopeng Zhang của Đại học Donghua, phương pháp được sử dụng bởi nhóm nghiên cứu tại Đại học Tsinghua là một cách dễ dàng để sản xuất sợi tơ tằm chắc khỏe trên diện rộng. Nhờ vậy, chúng ta có thể tiến gần hơn đến một tương lai đầy thú vị với sự sẵn sàng của các công nghệ có thể mặc như một thứ sẽ góp phần cải thiện cuộc sống của tất cả mọi người.

Huỳnh Thanh Thảo
Nguồn: Futurism, Scientific American, Chemical & Engineering News.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *